Activator

ActivatorActivator är en ungdomsroman som följer den 15-årige Aron under några månaders tid. En tragisk händelse som kompisen Andy råkar ut för gör att Aron kallas att vittna vid en rättegång, men någon försöker skrämma honom att låta bli.

I en intrig kantad av volleyboll, rockmusik, tvivel och tro ställs frågor som inte alltid har ett svar. Men Aron gör en andlig upptäckt och märker att labyrinten har en utgång. En dagbok, ett gammalt brev och en levande Gud spelar varsin viktig roll i boken.

Idén till storyn fick jag dels från den rättegång där hårdrockaren Ozzy Osbourne åtalades år 1986, dels från en intervju där ett black metal-band framförde ett uttalat önskemål om att så många fans som möjligt skulle begå självmord(!). Vilket ansvar har egentligen en artist inför sina fans?

I och med tonårsfenomenet ”Blue Whale” har denna bok plötsligt blivit dagsaktuell. Blue Whale är ett ”spel”, i vilket du utmanas att utsätta dig själv för olika grader av fara. Ett regelrätt självmord är den högsta nivån. När jag skrev den 2009 hade jag ingen aning om hur kusligt nära min intrig skulle hamna verkligheten.

Pris: 6,50 € + frakt

Beställning via kontaktlänken.

”Detta var den mest sårbara delen av hans plan – att få upp dörren utan alltför mycket oväsen. Han torkade av händerna på byxorna och tog med ena handen ett stadigt tag om det gamla låset, medan han med den andra försiktigt vek ner handtaget och drog dörren inåt. Oändligt långsamt vred han om låskolven tills han hörde det välbekanta ljudet som förkunnade att den nu låg i sitt bakersta läge.

Trots att ljudet inte alls var starkt lät det som ett hammarslag i hans öron, men ingen i lägenheten verkade reagera. För säkerhets skull väntade han en liten stund. Sedan sköt han upp dörren på – tack och lov – ljudlösa gångjärn, tog upp byltet från golvet och tassade i strumpfötter ut i trappuppgången. Han övervägde en kort sekund att ändå ta på sig skorna, men insåg att det var onödigt och släppte tanken.”

Tonal och litterär kreativitet